From Dapur with Food ahhh ~ : Ayam Masak Kicap Lada
tarapapa la , Ayam Masak Kicap Lada . Sesuai untuk sesiapa yang bujang dan malas nk fikir apa yang perlu dimasak . Sesuai juga untuk yang sukakan kepedasan setiap kali ingin menjamah selera . Apa pun mari kita lihat resepinya dulu :)
Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam atau beli je bahagian yang anda suka banyak-banyak
2 biji bawang besar ( hiris kasar ; bulat-bulat )
2 biji cili merah ( nak letak cili hijau pun boleh )
2 biji kentang
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 camca besar lada kisar
garam secukup rasa
air panas
Cara-cara ;
1. Buat dulu campuran lada kisar + air panas + garam .
2 . Cuci ayam sebersihnya dan toskan . Lumur garam dan kunyit . Goreng ayam dalam 3 suku je . *CAUTION : HATI-HATI MAIN API
3. Tumbuk bawang putih + halia , tumiskan bersama bunga lawang dan kayu manis sehingga kekuningan dan masukkan campuran tadi ( no 1 ) .
4 . Masukkan kicap manis dan serbuk perasa . Biarkan mendidih dahulu , kemudian masukkan kentang , bawang merah dan cili merah . Perlahan kan api .
5 . Agak-agak kentang tu lembut ( dah masak la tu ) masukkan ayam , gaulkan ( kecilkan api ) .
# Kalau suka kuah yang pekat , biarkan ayam masak kicap anda dalam 1-2 minit lagi untuk membuatkan kuah kicap menjadi pekat
# Kalau suka kuah yang cair , tambahkan air panas ( jumlah yang berpatutan ) agar kuah tersebut menjadi sedikit cair .
Selamat mencuba :)
Dapur Bujang Bel
nak gambor ? bulehhhh
1. Campuran Lada hitam yng dikisar + air panas + garam |
2. Kentang , bawang besar , cili merah , bawang putih dan halia |
3. Goreng ayam dalam 3 suku je tau ( agak2 dalam tu kira masak la )
|
[ 19:09 01192013 ]