Mama mia !


Ni post yg lama pasal resipi yg belajar dgn Tok saya :) moga-moga berfaedah untuk sesiapa yg ingin mencuba :")

Today's dish is .... Masak Kicap Perak : Daging

ahaha... ni yg rajin wujudkan page ni apabila free yang giga punya .. aish .. back to the subject .

Bahan-bahannya :

1 senduk kecil cabai giling
1 senduk kecil kicap
1 bawang besar
2 ketul ubi kentang
1 sudu kecil kunyit
garam ( secukup rasa )
1 sudu kecil serbuk perasa
Daging 500 g
1 asam keping
1 mangkuk kecil air asam boi
air rebusan daging

Cara-cara :-

1. Hiris secara kasar bawang besar dan potong ubi kentang dalam bentuk dadu.
2. Rebus daging sehingga mendidih . Air rebusan daging di ketepikan .
3. Potong daging dalam kepingan , lumurkan serbuk perasa , garam dan kunyit pada daging tersebut .
4. Panaskan minyak dan goreng daging sehingga kekuningan . ketepikan.
5. Tumis cabai giling dan kicap menggunakan kuali yang sama . Tuang air asam boi .
6. Apabila minyak naik , tuangkan air rebusan daging dan masukan asam keping .
7. Masukkan daging , kecilkan api dan biarkan untuk seketika .
6. Padamkan api dan hidangkan .


Harap maaf kalau tidak menjadi ya .. itu bermakna anda masih belum mahir ....ahaha .. peace no war . Selamat Mencuba !
^-^

Popular Posts